Vjen paralajmerimi nga Gjyqi në Hagë: Thaçi dhe tre anëtarë të tjerë të UÇK-së duhet të qëndrojnë në paraburgim per kaq kohe…

LAJME

Gjykata Speciale për Kosovën me qendër në Hagë beson se Hashim Thaçi dhe tre anëtarët e tjerë të Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së duhet të qëndrojnë në paraburgim, pasi ekziston një rrezik real i ndikimit dhe frikësimit të dëshmitarëve, si dhe rreziku i mobilizimit të mbështetësve të tyre për të parandaluar procedurat e Gjykatës.

“Në këto rrethana, të paktën derisa të dëgjohen dëshmitarët dhe të sigurohen provat, ndalimi është i domosdoshëm”, thuhet në kërkesën e Prokurorisë për ndalimin e tyre, e cila u botua sot.

Mbrojtja njoftoi dje se do të kërkojë heqjen e paraburgimit dhe lirimin e tyre të përkohshëm.

Prokuroria kujton se në kohën e ngritjes së aktakuzës, të dyshuarit ishin mbikëqyrur nga shumë dëshmitarë të mundshëm të Prokurorisë, dhe disa ende mbajnë pozita të larta të autoritetit dhe / ose ndikimit.

– Ata kanë mjetet, motivin dhe mundësinë për të ndikuar në dëshmitarë, viktima ose bashkëpunëtorë dhe përndryshe parandalojnë procedurat, tha Prokuroria dhe shpjegoi në detaje se si Thaci dhe Kadri Veseli dhe Shoqata e Veteranëve të Luftës së UÇK-së ndikuan që kjo prokurori dhe gjykatë të shfuqizohet.

Përveç Thaçit dhe Veselit, Jakup Krasniqi dhe Rexhep Selimi janë gjithashtu në aktakuzën e prokurorisë. Ata akuzohen për dhjetë akuza për krime kundër njerëzimit dhe krime lufte të kryera përmes veprimtarisë së përbashkët kriminale, së bashku me anëtarët e tjerë të UÇK-së.