Vemendje / Kafja nuk duhet te pihet para ores 9 te mengjesit , ja arsyeja se pse…

LAJME

Sipas neuroshkencëtarit Stephen Miller i Universitetit të Shkencave të Shëndetit, kafeja e parë në mëngjes nuk duhet të pihet para orës 9 të mëngjesit. Arsyeja për këtë është sepse midis orës 8 dhe 9 të mëngjesit, niveli i kortizolit në gjak është mjaft i lartë.

Isshtë një hormon stresi, i cili stimulon trupin të punojë në fazën e zgjimit dhe na bën të jemi zgjuar.

Sipas Miller, është më mirë të pini kafe të paktën 90 minuta pas zgjimit.

“Kafeja në mëngjes pihet më mirë ndërmjet orës 9:30 dhe 11:30 kur nivelet e kortizolit në gjak janë të ulëta,” tha ai.

Ai shpjegon se trupi pastaj mund të përpunojë më lehtë stimuluesin e kafeinës dhe tregon një fakt tjetër që pak e dinë, personi që injekton kafe në trup ndërsa hormoni natyror kortizol është ende duke punuar, mund të zhvillojë rezistencë ndaj kafeinës.

Kafeja zvogëlon prodhimin e kortizolit dhe zvogëlon energjinë. Si rezultat, trupi nuk funksionon si duhet, prandaj kërkon më shumë kafeinë. Nëse zgjoheni herët në mëngjes para orës 8, nivelet e kortizolit rriten më herët.

Nëse ngrihemi më vonë, nivelet e kortizolit rriten më vonë. Të gjithë bien dakord që kafeja nuk duhet të pihet vonë në mbrëmje, pasi ajo mund të ndërpresë gjumin brenda gjashtë orësh nga konsumimi, megjithëse kulmi i aktivitetit është rreth gjysmë ore pas pirjes.