U Zbulua/ Ja cila është mënyra më e shëndetshme për të gatuar dhe ngrënë vezë?

LAJME


Cila është mënyra më e shëndetshme për të gatuar dhe ngrënë vezë?
Vezët janë një ushqim i lirë, por tepër ushqyes.

Ato përmbajnë relativisht pak kalori, por ato janë të mbushura me:

proteinat
vitaminat
minerale
yndyrna të shëndetshme
lëndë ushqyese të ndryshme gjurmë
Kjo tha, mënyra se si ju përgatitni vezët tuaja mund të ndikojë në profilin e tyre ushqyes.

Ky artikull shqyrton mënyrat më të shëndetshme për të gatuar dhe ngrënë vezë.

Një përmbledhje e metodave të ndryshme të gatimit
Vezët janë të shijshme dhe jashtëzakonisht të gjithanshme.

Ato mund të gatuhen në shumë mënyra të ndryshme dhe janë të lehta për t’u kombinuar me ushqime të tjera të shëndetshme, si perimet.

Gatimi i tyre shkatërron gjithashtu çdo bakterie të rrezikshme, duke i bërë më të sigurt për t’u ngrënë.

Këtu është një ndarje e metodave më të njohura të gatimit:

Zier
Vezët e ziera janë gatuar në lëvozhgat e tyre në një tenxhere me ujë të valë për 6-10 minuta, varësisht nga sa i gatuar dëshironi të jetë e verdha e verdhë veze.

Sa më gjatë t’i gatuani, aq më e fortë do të bëhet e verdha e verdhë veze.

I fshehur
Vezët e zier janë gatuar në ujë pak më të ftohtë.

Ata janë thyer në një tenxhere me ujë të zierë midis 160–180 ° F (71–82 ° C) dhe gatuar për 2,5–3 minuta.

I skuqur
Vezët e skuqura plasariten në një tigan të nxehtë që përmban një shtresë të hollë yndyre gatimi.

Pastaj mund t’i gatuani “anën me diell lart”, që do të thotë se veza është skuqur në njërën anë, ose “shumë lehtë”, që do të thotë se veza është skuqur në të dy anët.

I pjekur
Vezët e pjekura gatuhen në një furrë të nxehtë në një pjatë me fund të sheshtë derisa të vendoset veza.

Të fërguara
Vezët e fërguara rrihen në një enë, derdhen në një tigan të nxehtë dhe trazohen në zjarr të ngadaltë derisa të vendosen.

Omeletë
Për të bërë një omëletë, vezët rrihen, derdhen në një tigan të nxehtë dhe gatuhen ngadalë në zjarr të ngadaltë derisa të jenë të ngurta.

Ndryshe nga vezët e fërguara, një omëletë nuk trazohet sapo të jetë në tigan.

Mikrovalët
Mikrovalët mund të përdoren për të gatuar vezë në shumë mënyra të ndryshme. Duhet shumë më pak kohë për të gatuar vezët në një mikrovalë sesa në një sobë.

Sidoqoftë, zakonisht nuk është një ide e mirë të vezëve në mikrovalë që janë ende brenda lëvozhgave të tyre. Kjo sepse presioni mund të mblidhet shpejt brenda tyre, dhe ato mund të shpërthejnë