Po Bëhet Nami Në Rrjet, Askush Nuk E Di Se Si Quhet Kjo Kafshë?

LAJME

Po Bëhet Nami Në Rrjet, Askush Nuk E Di Se Si Quhet Kjo Kafshë?

Po Bëhet Nami Në Rrjet, Askush Nuk E Di Se Si Quhet Kjo Kafshë?

Shqarthi ( Martes foina ), i njohur gjithashtu si , kunadhja e zakonshme apo gushabardhi , është një specie e kunadheve amtare në shumë pjesë të Evropës dhe Azisë Qendrore , edhe pse ajo ka krijuar një popullsi të egër në Amerikën e Veriut . Ёshtë renditur si shqetësimi më i vogël nga IUCN për shkak të shpërndarjes së saj të gjerë, popullsisë së saj e madhe dhe pranisë së saj në një numër zonash të mbrojtura.[1] Ёshtë sipërfaqësisht i ngjashëm me zardafin, por ndryshon nga ajo për nga madhësia e saj më e vogël dhe preferencat e habitatit.Ndërsa kunadhja është një kafshë e pyjeve, zardafi është një specie më e përgjithshme dhe e adaptueshme, që ndodhet në një numër vendbanimesh të hapura dhe pyjore. Paraardhësi i saj më i mundshëm është Martes vetus , i cili gjithashtu jetonte në pyje. Fosilet e hershme të M. vetus u gjetën në depozitat e akullnajës Würm në Liban dhe Izrael.Kunadhja e ka origjinë nga Lindja e Afërt ose Azia Jugperëndimore dhe mund të ketë mbërritur në Evropë nga Pleistoceni i Vonë ose Holoceni i hershëm . Kështu, kunadhja ndryshon nga shumica e mustelidëve të tjera evropiane të Kuaternarit , pasi të gjitha speciet e tjera (përveç minkut evropian ) u shfaqën gjatë Pleistocenit të Mesëm. Krahasimet midis kafshëve fosile dhe pasardhësve të tyre tregojnë se shqarthi pësoi një rënie në madhësi duke filluar në periudhën Würm.[3] Shqarthi është indigjenë në Ishujt Egje dhe përfaqësojnë një popullsi relike me prirje aziatike primitive.

Kafka e gushabardhit sugjeron një përshtatje më të lartë sesa zardafi në drejtim të hiperkarnivoriave , siç tregohet nga koka e saj më e vogël, turir i shkurtër dhe theks më i vogël në dhëmbët e faqes. Presionet selektive duhet të kenë vepruar për të rritur forcën e kafshimit të kunadhes në kurriz të gushës . Këto tipare ndoshta kanë vepruar tek shqarthët si një mekanizëm për të shmangur si konkurencën intrapecifike me femrat ashtu edhe konkurencën ndër-specifike me zardafin që mbivendoset ekologjikisht.