MlSTER / Shfaqet një tjetër gropë GJlGANDE në tokë (FOTO). Ja ku ndodhet…

LAJME

Një ekip studiuesish rusë që vizituan vendin e një prej vrimave misterioze që janë shfaqur në tokë në pjesë të Siberisë po teorizon se shkaku i mundshëm është grumbullimi dhe çlirimi i metanit, po raporton revista Nature.
Muajin e kaluar barinjtë e rerave në Gadishullin Yamal në Siberi u ndeshën me një vrimë misterioze në tokë – pasi raportuan atë që kishin zbuluar, një helikopter u dërgua dhe personeli në bord mori fotografitë e asaj që u gjet. Fotografitë që nga ajo kohë janë bërë virale në internet duke gjeneruar spekulime rreth asaj që e shkaktoi vrimën – disa sugjeruan se nuk ishte asgjë më shumë se një krater meteori ose gropë zhytjeje, të tjerët dukeshin të bindur se ishte pjesë e një pushtimi të huajve, ndërsa të tjerët akoma postuan që ishte ndoshta mbetjet e një pingoje të shembur (një grumbull akulli i mbuluar me tokë). Tani, pasi vizituan vendin e vrimës së parë të zbuluar, një ekip studiuesish kanë arritur në përfundimin se vrima, dhe të tjera si ajo që janë pikasur, ka shumë të ngjarë për shkak të një lëshimi të papritur të metanit ndërsa shkrihet permafrost. Ata vërejnë se Siberia ka përjetuar verëra jashtëzakonisht të ngrohta dy vitet e fundit.

Pas dërgimit të një sensori në vrimë, studiuesit gjetën një përqendrim jashtëzakonisht të lartë të metanit – 9.6 përqind, krahasuar me normën 0.000179 përqind. Ky zbulim dhe fakti që grumbuj papastërtish afër grykës së vrimës tregojnë një shpërthim të një lloji, ka bërë që studiuesit të binden se verërat e ngrohta shkaktuan shkrirjen e ngricës së përhershme e cila lëshoi ​​metanin nëntokësor. Presioni i gazit, ata besojnë, u ndërtua deri në një pikë kthese, dhe më pas u lëshua papritmas, duke shtyrë materialin që ishte ulur mbi të. Çuditërisht, thellësia e vrimës ende nuk dihet. Studiuesit ulën një aparat fotografik, por linja e përdorur nuk ishte aq e gjatë sa të lejonte arritjen e ujit (ka të ngjarë nga shkrirja e ngrirjes së përhershme) në fund. Ata vlerësojnë se thellësia në ujë është afërsisht 70 metra. Ata as nuk do të bënin një hamendje për thellësinë e vrimës poshtë ujit.

Studiuesit planifikojnë një vizitë kthyese në vrimë për të kryer më shumë hulumtime, por nuk janë të sigurt për atë që do të gjejnë – ata vërejnë se muret tashmë janë shembur dhe lëvizja e ujit mund të dëgjohet, duke sugjeruar që çfarëdo prove që ekziston tani, mund të zhduket koha kur ata kthehen.