Ja si te testoni veten nese keni probleme shendetesore ose jo…

LAJME

Nëse shkuarja në spital nuk është aktiviteti juaj i preferuar, por përsëri kujdeseni për shëndetin tuaj, atëherë ky artikull është për ju.

Nëse keni fobi të shkon në spitale por jeni edhe të kujdesshëm për shëndetin tuaj atëherë ky artikull është posaçërisht për ju, ku do ju ndihmojë të zbuloni më shumë rreth shëndetit tuaj.

Fleksibiliteti

Për të kryer këtë provë, uluni në dysheme, shtrini këmbët përpara jush dhe përpiquni të prekni këmbët me majë të gishtërinjve. Nëse mund ta bëni këtë me lehtësi, atëherë trupi juaj është në formë të shkëlqyeshme.

Nëse do të ishte e vështirë, atëherë do të ishte një ide e mirë të merreni me yoga, not dhe aktivitete fizike në mënyrë që të përmirësoni fleksibilitetin e trupit tuaj dhe të parandaloni dobësimin e tepërt të nyjeve.

Zemra

Uluni dhe qëndroni të në heshtje për pesë minuta, më pas vendosni katër gishta në anën e brendshme të kyçit tuaj. Gjeni pulsin tuaj. Mateni atë për një minutë, duke numëruar rrahjet. Për të rriturit dhe fëmijët mbi 10 vjeç, 60-100 rrahje në minutë konsiderohet normale. Nëse shihni ndonjë anomali të këtyre rrahjeve kontaktoni me një mjek.

Gishtat

Hidhni ujë shumë të ftohtë në një gotë dhe zhytni gishtat në të për 30 sekonda. Nëse majat e gishtave tuaj bëhen të bardhë ose blu, atëherë keni një problem me qarkullimin e gjakut. Një rënie e ndjeshme e temperaturës (ose stresit) mund të shkaktojë kontraksione të enëve të gjakut që furnizojnë me gjak gishtat, këmbët, hundën dhe veshët.

Si rezultat, këtyre pjesëve të trupit u mungon sasia e duhur e gjakut dhe mpihen. Ju duhet të shmangni ndryshimet drastike të temperaturës.

Sistemi i frymëmarrjes

Ndizni një shkrepës dhe mbajeni atë përpara jush. Merrni frymë thellë përmes hundës dhe pastaj nxirreni përmes gojës tuaj, duke u përpjekur të fikni flakën. Nëse nuk arrini ta fikni flakën me disa përpjekje atëherë ju mund të keni një sistem të dobët të frymëmarrjes. Kjo mund të jetë shkaktuar nga pirja e duhanit, mungesa e stërvitjes ose një sëmundje kronike e rrugëve të frymëmarrjes.

Mbajtja e lëngjeve

Qëndroni me gishtat e këmbës për disa sekonda duke ushtruar presion me gishtin e madh. Nëse ndjeni një dhimbje në këmbë disa sekonda pasi keni filluar të qëndroni normal, atëherë ka shumë të ngjarë që trupi juaj të ketë probleme me mbajtjen e lëngjeve. Rekomandohet që të zvogëloni sasinë e kripës në dietën tuaj dhe të shmangni konsumimin e produkteve ushqimore të përpunuara.

Tiroide

Mbyllni sytë, shtrini krahët përpara jush, hapni gishtat anash dhe kërkojini dikujt të vendosë një fletë të hollë letre në duart tuaja. Nëse copa e letërs fillon të dridhet së bashku me gishtat, duhet të shkoni tek një endokrinolog.

Këto teste nuk janë në asnjë mënyrë bazë për të bërë një diagnozë pasi ato mund të jenë indikacione të sëmundjeve të ndryshme. Sidoqoftë, nëse keni vërejtur ndonjë nga simptomat e mësipërme, nuk duhet t’i injoroni ato. Shkoni tek një mjek për një ekzaminim të hollësishëm menjëherë.

Sytë

Mbyllni njërin sy dhe bëni tre deri në pesë hapa mbrapa nga monitori juaj. Shikoni rrethin sipër. Përcaktoni nëse disa nga linjat duken më të errëta se të tjerat. Nëse përgjigjia është po, atëherë ia vlen të vizitoni një mjek sepse ka të ngjarë që ju keni astigmatizëm.

Nëse nuk shihni një numër në këtë fotografi, mund të jetë një shenjë e miopisë, dhe duhet të vizitoheni një optikë. /tvklan.al