Çfarë është ‘vula e va ksinës’? E kanë edhe shqiptarët

LAJME


Shumë njerëz në botë, përfshirë edhe në Shqipëri, kanë në pjesën e sipërme të krahut një ‘vulë va ksine’. Mundësitë janë dy, ose vak sina e Lisë ose ajo e Tuberkulozit. Va ksinë e lisë lë një shenjë rrethore në formën e një monedhe, në formë të sheshtë. Ndërsa ajo e tuberkulozit, është po në formë rrethore por më e ngritur.

Në shekullin e 20-të bota u përball me shumë shpërthime të sëmundjes së lisë. Sëmundja e lisë është virale dhe krijon irritime lëkure dhe temperaturë.

Pas shpërndarjes masive që iu bë vak sinës së lisë, doktorët kanë deklaruar se vi rusi është zhdukur në Shtetet e Bashkuara të Amerikës që prej 1952. Dhe në vitin 1972, vak sinat e lisë u hoqën nga kalendari i vak sinimeve. Në vitin 1980, lija u konsiderua një sëmundje e mundur globalisht.